Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά από τους κινδύνους του διαδικτύου

Το internet είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι σχεδόν απίστευτο ότι υπήρχε εποχή «προ-internet» και ότι εμείς είχαμε μεγαλώσει χωρίς αυτό.... Tα σημερινά παιδιά όμως μεγαλώνουν με το internet και το αξιοποιούν για να πλουτίσουν τις γνώσεις τους, να διασκεδάσουν και να επικοινωνήσουν με φίλους. Ωστόσο, το internet κρύβει και κινδύνους για τα παιδιά: Ενδέχεται να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο, να έρθουν σε επαφή με επικίνδυνους ανθρώπους και να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.


5 συμβουλές για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους του διαδικτύου
  1. Τοποθεσία υπολογιστή: Όσο τα παιδιά είναι μικρά τοποθετούμε τον υπολογιστή σε χώρους όπως η κουζίνα ή το σαλόνι του σπιτιού και όχι το δωμάτιό τους. Έτσι μπορούμε να επιβλέπουμε διακριτικά, χωρίς να αισθάνονται ότι εισβάλουμε στο χώρο τους για να τα ελέγξουμε.
     
  2. Είμαστε κοντά στα παιδιά: Μαθαίνουμε τι τους αρέσει να κάνουν στο διαδίκτυο, περιηγούμαστε μαζί τους, ασχολούμαστε με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε για τις δραστηριότητες του σχολείου.
     
  3. Ενημερώνουμε τα παιδιά για θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από την περιήγηση στο internet, όπως επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα και πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο. Τα διδάσκουμε να αρνούνται να συναντηθούν προσωπικά με ανθρώπους που έχουν γνωρίσει μέσω internet. Επίσης τα διδάσκουμε να μην ανοίγουν αρχεία ή κάνουν κλικ σε links αν δεν γνωρίζουν ότι προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.
     
  4. Προστασία προσωπικών πληροφοριών: Διδάσκουμε τα παιδιά να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά μας (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ωράρια σχολείου, ονόματα φίλων κτλ.) να μην μοιράζονται κωδικούς πρόσβασης να μην ανεβάζουν φωτογραφίες τους χωρίς να μας έχουν συμβουλευτεί να μην ανεβάζουν φωτογραφίες ή πληροφορίες άλλων αν δεν έχουν ζητήσει πρώτα την άδειά τους.
     
  5. Αξιοποιούμε την τεχνολογία και χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία προστασίας: Εγκαθιστούμε firewall και antivirus αλλά και μία αξιόπιστη υπηρεσία γονικού ελέγχου που προστατεύει τα παιδιά από την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με άσεμνο και επικίνδυνο περιεχόμενο και παρέχει πλήρη παραμετροποίηση ανάλογα με τις ανάγκες.
Πηγή: mikroimegaloi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου