Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Μέρες Οικογενειακές




Εν όψει των Χριστουγέννων θεωρήσαμε απαραίτητο να εκφράσουμε την άποψη μας, σχετικά με αυτή την περιβόητη γιορτή και την θέση, τον ρόλο της κάθε οικογένειας. Σχετικά με τον τρόπο που θα είναι προτιμότερο να χειριστεί κάθε γονιός το παιδί του και το τι θα πρέπει να του προσφέρει. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την υπεροχή της οικογενειακής θαλπωρής έναντι των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο, ειδικά στο blog μας. Έχουμε δει πολλές φορές τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά του. Αναμφισβήτητα, προσφέρει στο παιδί πληθώρα μαγευτικών εικονικών αναπαραστάσεων με εντυπωσιακά εφέ.  Είναι όμως αυτό επαρκές και εποικοδομητικό για την ανάπτυξη του παιδιού, ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων; Η απάντηση είναι όχι! Οι λόγοι ποικίλοι. Ας τους εξετάσουμε ενδελεχώς.
Πρώτα από όλα οι μέρες των Χριστουγέννων είναι εκείνες οι μέρες που τα παιδιά αποστασιοποιούνται για λίγο από το σχολείο, προκειμένου να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Από την άλλη μεριά, οι γονείς παίρνουν κάποιες μέρες άδεια για να αναζωογονηθούν και να αφοσιωθούν στα οικογενειακά τους καθήκοντα. Με λίγα λόγια, αυτές οι μέρες είναι η ευκαιρία των γονέων να ενδυναμώσουν τους οικογενειακούς δεσμούς, να αφιερώσουν χρόνο στα μέλη της οικογένειας τους και να ζήσουν έντονες και δυνατές στιγμές, μιας και η καθημερινότητα τους αποφορτίζεται λίγο από την πίεση και το άγχος. Πρόκειται για μέρες που επιβάλλεται να εκμεταλλευτούν.
Μπορεί η σημερινή εποχή να χαρακτηρίζεται από πολλές δυσκολίες. Μπορεί να υπάρχουν έντονα οικονομικά προβλήματα, τα οποία αναμφίβολα επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Επιβάλλεται όμως να κρατήσουμε την ψυχή των παιδιών καθαρή, γεμάτη αγάπη και χαρά. Πράγματα ανέξοδα και απλά, στα μάτια των παιδιών φαντάζουν μεγαθήρια. Για εμάς, μια βόλτα στον στολισμένο πεζόδρομο της πόλης μας ίσως είναι ασήμαντο. Για τα παιδιά, όμως, αυτός ο στολισμένος πεζόδρομος με τα λαμπάκια, τους ξυλοπόδαρους, τα μεγάφωνα με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, είναι πράγματα ονειρικά. Είναι αυτά που θα αποτελέσουν τις αναμνήσεις και τα βιώματα τους, είναι αυτά που θα χαραχτούν ανεξίτηλα στην μνήμη τους και θα γεμίζουν την καρδιά τους με ζεστασιά. Τα Χριστούγεννα είναι οι μέρες που τρέφουν τα όνειρα των παιδιών. Ο  Αϊ – Βασίλης, τα ξωτικά και οι καλικάντζαροι, το έλκηθρο, οι καμινάδες, τα μπισκότα και το γάλα για το καλωσόρισμα του Αϊ – Βασίλη, είναι αυτά που πρωταγωνιστούν στην φαντασία των μικρών μας φίλων. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να τα ενισχύσουμε, να τους προσφέρουμε εμπειρίες και βιώματα, ο κάθε γονιός με τον τρόπο που μπορεί. Άλλωστε, όταν θέλουμε πάντα βρίσκουμε τρόπους.
Κρίνοντας από τα παραπάνω, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, κρίνοντας από τις παιδικές του αναμνήσεις, μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα την υπεροχή των Χριστουγέννων έναντι οποιονδήποτε ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Μπορεί να διαπιστώσει την δυναμική αυτή των εορτών, όταν προσεγγίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορεί να δει την θαλπωρή να παίρνει σάρκα και οστά και να κυριεύει την προσωπικότητά του, το «είναι» του. Αυτό χρειάζονται και τα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου